Megosztó gombok
Megosztás
FalusiVakáció csoport
logo

AMETISZT HONLAPJA


Amit a tojásról tudni kell

 

ametiszt.nanoweb.hu kép

T é n y e k é s t é v h i t e k a t o j á s r ó l: A tojásnak kiemelten magas a fehérjetartalma, kiváló a tápértéke, tele van nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és segít a betegségek megelőzésében is. Csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek és az időskori szembetegségek kialakulásának kockázatát is. Sok diéta kiváló eleme, hiszen növeli a teltségérzetet, cserében viszont szinte semmi szénhidrátot nem tartalmaz. Ehhez képest még nem is olyan régen a magas koleszterintartalma és a szalmonellaveszély miatt is sokan támadták ezt az élelmiszert. A napjainkban végzett kutatások azonban bebizonyították, hogy ezek tévhitek. Hogyan válasszunk tojást a boltban? * Tudta-e hogy?**

ametiszt.nanoweb.hu kép

Tudta-e hogy?**
*          - A tojás héján mintegy 17 ezer pórus található, melyen
keresztül vizet veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is,
ezért célszerű kartondobozban tárolni.
- A tojást a dobozba hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert
így a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
- A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt "öregszik" annyit, mint
hűtőszekrényben 1 hét alatt.

ametiszt.nanoweb.hu kép

Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a
minőségéből.
- Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető,
mintha friss tojást főztünk volna meg.
- A nyers vagy főtt tojás könnyen megkülönböztethető, ha az
asztallapon megpörgetjük. Ha könnyen pörög, akkor főtt, ha kalimpál, akkor
nyers.
- A sárgájához tapadó két fehérje rostos köteg nem fejlődő
embrió, hanem a sárgáját  rögzítő "jégzsinór".
Először is ne csak a tojás dobozát nézzük meg, hanem bátran nyissuk
fel a dobozt, és nézzük meg magán a tojáson lévő feliratot. A tojásra
bélyegzett számsorban betűk is
szerepelnek, a HU magyar, a NL holland, a DE német, a PL lengyel
tojást jelöl. Célszerű a HU feliratú magyar tojásokat keresni, hiszen ezek
biztosan frissek, nem utaztak több ezer
kilométert, és biztonságosak is, mert itthon kötelező a szalmonella
elleni védőoltás az állatállományokban. A  tojáson lévő számsor a mezei
vásárló számára teljesen érthetetlen, ezért
most bemutatjuk olvasóinknak, hogy pontosan mi mit jelent. Például:

ametiszt.nanoweb.hu kép

v3HU63T18/6

A számsor első számjegye az állattartási technológia kódja (ez lehet
szabad tartás - 1, alternatív tartás -2, ketreces tartás - 3, ökológiai
tartás - 4), majd következik az ország kódja,   magyar tojás  esetében
(HU). Ezután jön a megyék/főváros kódja (01-től 20ig), ezt követi az
állategészségügyi kerület sorszáma, majd a tojótyúk jelölése (T), az
állattartótelep sorszáma, s végül a / jel után az  istállók száma.

* A tojás értéke**
*      A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás,
hiszen gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot. A tojásban lévő zsírsavak
összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat  tartalmaz, ami
élettanilag nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak összetétele és kellő
mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember emésztőrendszerét.
Ezért különösen jó, ha reggelire minél gyakrabban fogyasztunk
tojásételeket. Egyébként a  legtöbb tojásos fogás kevesebb, mint 15 perc
alatt elkészíthető.
A tojás az egyik legkitűnőbb D-vitamin-forrás, segít a csontritkulás
kialakulásának megelőzésében, valamint a legkiválóbb kolinforrás, ami
elősegíti az agy fejlődését, a jó memória
megtartását, segít az

 

ametiszt.nanoweb.hu kép

Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.


*Tények és tévhitek**
*      A tojást sok-sok éven át veszélyesnek minősítették, mint nagy
koleszterol tartalmú élelmiszert, ami növeli a vér koleszterinszintjét.
Napjainkban azonban a tudományos kutatók felülvizsgálták ezt a nézetet, és
bebizonyították, hogy a magas koleszterinszintért a telített zsírsavak az
igazi  felelősök, a tojásban pedig főként telítetlen zsírsavak találhatók.

Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella
miatt növeli az ételmérgezés kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on
elpusztulnak, tehát a megsütött, megfőzött tojás már kockázat nélkül
fogyasztható. Magyarországon egyébként kötelező a két legveszélyesebb
szalmonella elleni vakcinázás, és a legtöbb termelő rendszeresen
vizsgáltatja állatállományát.
Sokan azt állítják, hogy a tojás miatt akár az egész emberiséget
fenyegető járvány (madárinfluenza) alakulhat ki. Nos, a madárinfluenza
állatbetegség, a vírus átalakulása egyelőre csak feltételezés.  A vírus
ugyanúgy elpusztul hő hatására, mint a  szalmonellabaktérium.
Magyarországon nincs madárinfluenza, és a legveszélyeztetettebb
távol-keleti térségben sem halt meg több ember madárinfluenzában, mint
ahányan humán influenzajárvány miatt vesztették életüket.*
***

ametiszt.nanoweb.hu kép

LoveMyProfile.com - Profile Counters

Hozzászólás



Szeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.